Idag blir det bara Rörhönan. Eller inte bara det finns ju andra omkring. Men hon är på sidan rakt över från där man ser dem gråsvart mer i färgen med röd näbb med lite gult på. Flyttar sig olika till höger från bild till bild och hon är uppe på kanten och går lite på en del men det syns knappt. Jag skrev ju att den var lite större, längre, än änderna. Men där hade jag fel för jag läste om båda på Wikipedia och där är anden både längre och har större vingspann. Men det kan ju variera lite hos dem också kanske, jag tycker hon ser längre ut sedan får Wikipedia skriva vad de vill.

Har lite text därifrån idag för något annat har jag inte att komma med.

Jo jag kan ju säga att kanadagås-honan var framme idag och även en andhona så nu ruvar väl "gubbarna" ett tag. De turas ju om. Och att äggen är lagda syns på magen, speciellt på kanadagåsen det var en jädrans skillnad när hon låg ner senast och magen var hög och samtidigt såg den ut som den skulle flyta ut. Nu är hon smärt och fin igen.

Jo men en gullig sak till har jag, men det måste man nästan se. Jag hade ju bröd med mig och hannen som hörde ihop med honan var så gullig med henne. När brödet kom ner i vattnet var han framme och la sig tätt, tätt bredvid henne så hon fick äta brödet, inte bara en tillfällighet för han gjorde det hela tiden. Ingen annan fick komma i närheten.Och sedan när hon ätit och det kom en annan hanne dit blev han vansinnig, for som en tok efter dem, det var lite slagsmål ett tag där. Men då kastade jag särskilt till de hannarna och då fick det lilla paret vara i fred. Men han åt inte förrän hon slutat. Var finns sådana "karlar" någonstans. Man skulle varit fågel, jag säger bara det.

Lite fakta om Rörhönan och änderna sedan kommer galleriet.

Utseende och läte[redigera wikitext]


Rörhönan är utseendemässigt distinkt med genomgående mörk fjäderdräkt förutom breda vita sidor på undre stjärttäckarna, vita streck längs kroppssidorna, gulgröna ben, röd näbb och näbbsköld, och gul näbbspets. Näbbskölden når långt upp. Tårna är långa och kantade med en smal hudsöm. Rörhönan är 31-33 cm lång och har ett vingspann på 49-53 cm. Juvenilerna är gråbrun med vit haka. Den har en rad olika gurglande läten och utstöter ett högt skrikande läte när den känner sig hotad. Rörhönan har ett typiskt knyckigt rörelsemönster och håller ofta stjärten ganska högt när den går.[4] Den amerikanska populationen (galatea-gruppen) skiljer sig mycket lite från gamla världens rörhöna till utseendet men har ett annat läte.[2]  Lever mest i Brasilien.


Gräsanden kan förekomma som häckfågel vid nästan vilken typ av vatten som helst, som små skogskärr, sjöar, åar, i parker, i bräckt och salt vatten.[7] Precis som bland många andra änder inom familjen Anatidae bildar de par redan under hösten. Bland de populationer som är flyttfåglar sker detta i vinterkvarteret eller under flyttningen. Häckningen påbörjas mycket tidigt på våren och den kan lägga ägg så tidigt som i mars, och så sent som i juli.[7] Boet placeras av honan och läggs i de flesta fall mer eller mindre långt bort från stranden, ofta väl dolt i en tät tuva eller under en buske. De bygger egentligen inte något bo utan lägger äggen i en så gott som tom grop i marken. Först när ruvningen kommit igång förses äggen med en riklig krans av svartbrunt dun som honan tar från sin egen fjäderdräkt.[7] Den lägger i genomsnitt 9-13 ägg, men kullar med 4-18 finns observerade.[3]Äggen är vitaktiga och saknar fläckar. De ruvas i 21-28 dagar[3] och när ungarna kläckts följer de nästan direkt modern till närmaste vattensamling. Ungarna är flygfärdiga efter 50-60 dagar.[3]

Hos populationer av stannfåglar är paren oftare trogna varandra livet ut medan flyttfåglarna oftare byter partners.[8] När honan påbörjat ruvningen av äggen beger sig hanen bort och slår följe med andra hanar för att rugga sina vingpennor, och när ungarna är självständiga ruggar honan. Under denna ruggningsperiod är gräsänderna flygoförmögen i cirka en månad. Efter denna period återförenas hanar och honor igen. Utanför häckningstid är den mycket social och bildar stora flockar.  Längd 55-60 cm, vingspann  81-95.

---------

Det var därför det var fullt av hannar häromdagen och inte en enda hona.  Men inte fick jag med texten där storleken sto. Men jag lovar de var större.

Orkade ni med?  Det gör inget annars.  Nu kommer bilderna.